BMW R27, betrouwbaarder dan een fabrieksnieuwe van weleer

 

Hij is simpel, strak en appelleert aan vervlogen tijden dat motorrijden nog een manier van voortbewegen was in plaats van een lifestyle:

de BMW R27.

In 2013 kocht ik een leuke (groene!) BMW R27 met bouwjaar 1961. Ik besloot het voor mijn doen grootscheeps aan te pakken: alle lakwerk laten poedercoaten en het blok laten reviseren door BMW eenpitterspecialist Harrie Broekhuis (nieuwe zuiger en small- en bigendlagers, olieslingerschijf vervangen, de kop gereviseerd en de cilinder gehoond). Zelf heb ik de elektra grotendeels vervangen en nieuwe lagers aangebracht in de schommelvoorvork, de swingarm en het balhoofd. Op momenten dat het moeilijk werd of ik een extra handje kon gebruiken, kreeg ik hulp en advies van Joop van Rookhuijzen, van Motorkeet in Uitgeest.

BMW R27 - 2

Het in rubbers opgehangen motorblok van de R27 geeft  minder trillingen door aan het frame dan zijn voorgangers R25 en R26, maar evengoed stampt deze laatste BMW-eenpitter-met-cardan er stevig op los. Daar houden gloeilampen  niet van. Die heb ik dus vervangen door leds, ook die van de koplamp. Stukgaan doen ze zelden en het stroomverbruik is minimaal. Om het onderhoud en de storingsgevoeligheid verder te minimaliseren, heeft de loodaccu plaatsgemaakt voor een Blitz gelaccu en is de glaszekering vervangen door een steekexemplaar.
En toen bleef het meest onderhouds- en storingsgevoelige onderdeel nog over: de ontsteking en contactpuntjes. Er zijn zat electronische vervangingsontstekingen te krijgen maar het zijn vaak geïntegreerde eenheden van dynamo en ontsteking, naar keuze 6 of 12 volt, en kosten minstens € 500.
De dynamo was in uitstekende staat, dus waarom vervangen?  Ik kwam op het spoor van Hans Beck Elektronica in Delft. Hans maakt zelf electronische componenten voor motorfietsen, voornamelijk Engelse klassiekers, Guzzi’s en BMW boxers. En nu op mijn verzoek dus ook voor de BMW R27. Ik ben meer van het mechaniek dan van de elektriek en ik moest even slikken bij het vervangen van centrifugaalvervroeger en grondplaatje door een hallgever. Maar ook voor een elektrieknitwit als ik is het een fluitje van een cent: vervroeger verwijderen, grondplaatje vervangen door een printplaatje, draaischijfje aanbrengen op het asje en de draden verbinden met een regelkastje en de bobine. Afstellen? Ook een makkie. Het kastje is uitgerust met een led, die precies laat zien wanneer het spul op tijd staat.
Een prachtalternatief voor de originele BMW ontsteking: contactloos, dus slijtvrij, nooit meer afstellen, makkelijker starten en de aansturing van vonken gebeurt exacter dan met puntjes. En nooit meer dat gewurm tussen de uitlaat en framepijp om de afstand tussen de puntjes te stellen. Hans Beck levert bovendien uitstekende nazorg in de vorm van goede een goede montagehandleiding en antwoord op al je vragen. Voor krap € 170 ben je klaar. En mocht je dat willen: terug naar origineel is zó gepiept.

Ik heb het allemaal op mijn dooie akkertje gedaan en ’s winters gingen weken voorbij zonder sleutelen. De operatie heeft me tweeënhalf jaar gekost. Dat het motorfietsje heeft geleefd, mag je eraan afzien vind ik. Dus geen strak plaatwerk met onberispelijke biezen en ook niet álles origineel. Wel een motorblokje in nieuwstaat, elektriek die me moet vrijwaren voor al te vaak stranden met pech en een onderhoudsvrije aandrijving met cardan. En als kers op de taart (sorry, originaliteitsfreaks): messing dopmoeren op de koplamp, en de spatborden. Een feest om te zien.

En nu maar rondtuffen!

Olivier

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *