Motortrips

Een motortrip uitstippelen is hartstikke leuk en voor velen onderdeel van de voorpret. Alleen of met je kompanen om de tafel, biertje erbij en de route langs de mooiste plekjes, wegen en bochten uitdokteren. Je kunt natuurlijk óók gewoon een kant-en-klare motortrip gebruiken. Voordeel daarvan is dat anderen je zijn voorgegaan en de route hebben beschreven zodat je weet wat je te wachten staat.

Op deze pagina kun je motortrips gratis downloaden (gpx formaat). Je moet wél over een Motorkeet account beschikken en inloggen. Nog geen Motorkeet account? Maak hier je account aan.

België / Ardennen

160 km zwieren bij onze zuiderburen

De Ardennen; hele volksstammen motorrijders reden hier hun eerste bergritten. En ze blijven komen naar de Ardennen. Deze 160 km lange route heeft alles wat je van de Ardennen verwacht: kort en lang stuurwerk, stukjes kasseien en dorpen waar een prima pint uit de tap stroomt. Een klassieker.

België / Hoge Venen

150 km genieten in duitstalig België

Het wordt het Siberië van Europa genoemd: de Hoge Venen. Als elders het voorjaar al op dreef is, dwarrelt hier de sneeuw nog omlaag. Je rijdt hier door een weerbarstig en tegelijkertijd waanzinnig mooi landschap. Verplichte kost voor individualisten. Een 150 km lange route door het kleine stukje België dat Duitstalig is.

België / 3-Landentoer

250 km tuffen door Zuid-Limburg, Ardennen en Luxemburg

Een drielandentoer, die je in één dag kunt rijden. Zorg wel voor een vroege start, want je krijg een hoop stuurwerk te doen. Deze route rijgt Ardense hoogtepunten aaneen: De Hoge Venen, Spa en het noordelijk deel van Luxemburg. Puur motorgenot.

Duitsland / Thüringer Wald

175 km speuren naar DDR-sporen

Het stuurwerk van de Ardennen, gecombineerd met lang bochtenwerk waar de Eifel zijn populariteit aan dankt en gestoffeerd met bossen zoals het Sauerland. Met uitzondering van hooggebergte passen, verenigt het Thüringer Wald alles wat Duitsland zo’n mooie bestemming maakt voor de motorrijder. Historisch ook een boeiende bestemming, want je vindt hier nog volop sporen van de oude DDR.

Duitsland / Teutoburgerwald

220 km door golvend geel koolzaadland

Een uurtje sturen voorbij Hengelo en je belandt in een landschap van prachtige stuurwegen: het Teutoburgerwald. Geen spectaculaire bergpassen, maar mooi, lang stuurwerk door golvend land. In mei is het land geel gestoffeerd door de koolzaad. Je vindt hier prima overnachtingsaccommodatie voor vriendelijke prijzen.

Duitsland / Roergebied

250 km natuur én industrieël erfgoed

Nergens vind je zo’n afwisseling van indrukwekkende monumenten van Europa’s industriële geschiedenis en ongerepte natuur. Vergane industriële glorie, waar de natuur terrein op verovert, geeft deze route iets bijzonders. En vergeet de natuur niet: die is op deze 250 kilometer overdadig aanwezig.

Duitsland / Mecklenburg – Vorpommern

250 km natuur snuifen

Halverwege Berlijn en de Oostzeekust ligt het waterrijke Mecklenburg – Vorpommern, de dunst bevolkte deelstaat van Duitsland. Hier valt niet veel méér te halen dan natuur. Da’s een hoop waard, maar de pijp van de economie rookt er niet van. Vandaar dat dit stukje voormalige DDR nog deels zijn oude luister heeft, inclusief kleine wegen die snelle jongens en caravanrijders mijden als de pest, maar waar je als motorrijder volop aan je trekken komt. Een route voor individualisten.

Frankrijk / Elzas

175 km touren tussen Rijn en Vogezen

Frankrijk met een Duits sausje, dat is de Elzas. Talloze keren schoof de grens hier heen en weer tussen de voormalige vijanden. Dit land is doordrenkt van oorlogsgeschiedenis… en bezaaid met prachtwegen: lang stuurwerk tussen de wijngaarden van de Elzas en kort slingerwerk in de bergen van de noordelijke Vogezen. Want dat motorijdersparadijs schampt deze route ook.

Frankrijk / Lotharingen

170 km vergane glorie voor romantici

De kers op de taart als je net de Ardennen of Luxemburg bent gepasseerd: Lotharingen. Je bent hier in het ‘roestige’ Frankrijk, want het voormalig hart van de kolen- en staalindustrie. Mooie vergane glorie voor romantici als mijnschachten, schoorstenen en roestige kranen schieten aan je voorbij. Industriecultuur op zijn best. Vergeet Metz en Nancy niet, prachtsteden waar al die drommen kampeerders ’s zomers domweg voorbijschieten, op weg naar de zuidelijke zon.

Frankrijk / Lubéron

325 km als god in Frankrijk

Nét iets minder lieflijk dan de lage Provence en met een lagere caravandichtheid: de Lubéron is het motorvriendelijke, zuidelijke deel van de Provence. Deze route levert je kort stuurwerk op en mooi, lang zwierig gemeander door het goddelijke Provençaals landschap. De uitdrukking ‘Leven als god in Frankrijk’ hebben ze hier uitgevonden. Doorrijders hebben hun handen vol als ze de route in één dag willen doen. Maar daar doe je jezelf mee tekort. Campings zat langs de route, dus je maakt er zó een tweedaagse van.

Frankrijk in 3.000 bochten

1475 km spectacle!

Een ultieme route moet je de tijd geven, zoals deze, over de meest spectaculaire motorwegen van Frankrijk. Het begint meteen goed, op de route Napoléon. Vervolgens rol je over kleine bergwegen de Gorges du Verdon binnen, doorkruis je de eindeloze lavendelvelden van de Provence, daal je af in het peilloos diepe keteldal van Navacelles en klim je vanuit de Gorges du Tarn naar de zinderende hoogvlakten van de Cevennen. En dan volgen nog twee trajecten van de buitencategorie: de Mont Ventoux en de Colle de Rouset.

Schotland - Highlands

290 km ruige magie

Verreweg het meest spectaculaire deel van Schotland vormen de westelijke Highlands. Door dit magisch mooie land loopt deze bijna 300 km lange route. Dat is elke kilometer genieten van een onvoorstelbare kleurenpracht die vooral in het voorjaar contrasteert met de weerbarstigheid van het landschap. Aan de kust, met zijn woeste kliffen, waan je je aan het einde van de wereld. Een route voor bikkels, met een goed oog voor de oneindige schoonheid van dit ruige land.

Engeland / Land’s End

175 km naar het einde van de wereld

Cornwall is een van de meest geliefde streken van Engeland. Hier niet de grauheid, mist en regen, waarmee Engeland altijd wordt verbonden, maar palmen aan de kust en witte huizen in verborgen dorpjes. Je rijdt deels langs een ruige kust, met diepe inhammen, waaraan verborgen vissersdorpen liggen. Daar serveren ze de beste fish & chips van het land. Eindpunt van de route is Land’s End, waar je je aan het einde van de wereld waant.

Engeland / East Anglia

320 km in de graanschuur van Engeland

East Anglia wordt wel het hart van het oude Engeland genoemd. Puike dorpjes en cottages rijg je hier aaneen in een vriendelijk golvend landschap. Voor stadsgangers hét hoogtepunt op de route: Cambridge. De stad zindert van levendigheid, onder andere door de massale aanwezigheid van studenten. Nóg een aardig aspect van deze route: hij leent zich prima voor een weekendtrip. Vrijdagavond de boot op, zaterdag overdag rijden en ’s avonds terug op de boot van Harwich naar Hoek van Holland. Zondagochtend ben je tegen koffietijd weer thuis.

Engeland / Wales

675 km leren cymraeg te verstaan (kansloos, maar wél mooi)

Wales geldt als de meest achtergebleven regio van Groot-Brittannië en dat moeten ze vooral zo houden. Want je belandt hier in een bijzondere wereld van groene golvende heuvels, waar beekjes dartel tussendoor klateren. Afgezien van een afgelegen boerderij, een handvol schapen en een boer die een soort potjes-latijn spreekt, is het binnenland zo goed als leeg. De route schampt ook de kust, vanwaar je een indrukwekkend uitzicht hebt over de Ierse Zee.